Gruzie pěšky - květen 2020 - U Hada

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Gruzie pěšky - květen 2020

Skryté > Cesty > 2019

Odlet 5. 5. - návrat 16. 5. 

Po Gruzii koukám už dlouho. Nápad navštívit ji mně poprvé vnukla gruzínka z příletištního bufetu v moldavském Kišiněvě, když jsme u ní kupovali první místní pivo. Určitě ještě v životě neviděla cykloturisty, takže byla dosti hovorná. A že prý to je v Gruzii moc krásný a že tam mají moc rádi cizince a ať tam určitě jedeme.
Tahle informace se ke mně dostávala ze všech možných zdrojů stále častěji. Nejen z nejrůznějších cestopisů v televizi, ale i z blogů například na Idnes, v poslední době z knížky Ladislava Zibury  "Už nikdy pěšky po Gruzii a Arménii" (určitě si sežeň a přečti) a naposledy z rozhovoru s mým oblíbeným blogerem Laďou VětvičkouA tak letos konečně myšlenka na výpravu do této země dozrála.

Dovolenou chci pojmout značně čundrovně. To znamená, že předem nebudu zajišťovat skoro nic, orientačně navrženou trasu budeme operativně nedodržovat a spát budeme po levných hotýlcích, nebo doma u místních.
Snad se nám podaří udělat několikadenní trek ve Svanetii, nebo alespoň několik vycházek v podhůří. A tu lehkost mi fakt věřte - už mi to taky tolik nechodí. Krátce si možná vymácháme nejen nohy v černomořském BatumiAle stežejní náplní dovolené bude toulat se, poznat život domorodců, ochutnat vynikající místní kuchyni, víno dozrávající v podzemních hliněných nádobách, čaču a lahodný gruzínský koňak. Popojíždět budeme zejména marštůtkami (svérázné místí taxíky), zkusíme i místní letadlo a můžeme využít i vlak.

Zpáteční letenka Z Prahy do města Kutaisi nás bude každého stát do čtyř a půl tisíce. Další možností je letět z Wroclavi. Asi se trochu potrápím, abych se složil mezi sedadla nízkonákladového spoje, ale necelé čtyři hodiny se to dá vydržet. V ceně letenek bude zahrnuté pouze jedno zavazadlo o rozměrech 40x30x20 cm, ale další zavazadlo si dokoupíme.
Nocleh po příletu zabukuji předem. Měl by vyjít do 150,- Kč/ osobu. Nebude to žádný hogofogo, ale nám, kteří jsme zvyklí spát i po pangejtech u cesty to samozřejmě nebude vadit. Další dny už budeme spát pod střechou tam, kde něco seženeme. Takže kdekoliv.

___________________________________________________________________________________________________________________________________
upraveno 4. 2. 2020

Nakonec jsem přece jen zvolil odlet z Prahy, protože se naskytly letenky za lepší cenu, než z Wroclawi.

Předpokládaný program:

V úterý po příletu do Kutaisi  ve 3.10 se ubytujeme, odložíme batohy a trochu dospíme poloprobdělou noc. Až se trochu zmátožíme, věnujeme zbytek dne prohlídce města.
Ve středu po ránu přejedem maršrůtkou do horského městečka Mestia , kde se ubytujeme a naplánujeme program na další dny. Podle počasí a sněhových podmínek vyrazíme buď na přechod Mestia - Ušguli, nebo podnikneme kratší treky kolem Mestie. 
Z Mestie létá do Natakhari patnáctimístný Turbolet L410 (prý pouze pokud je dobré počasí a pilot má oční kontakt se zemí :-)). Takže se pokusíme sehnat letenky a za 90 GEL přeletíme do hlavního města. Další variantou je přelet do Kutaisi.
Pokud neseženeme letenky, sjedeme z hor maršrůtkou.
Další program už bude podle dohody, možností je spousta: Tbilisi, Gori, Batumi .........
Každý, kdo někdy byl východně od Košic ví, že plánování v těchto zemích často bývá úplně zbytečné. Tam je zapotřebí ovládat spíš umění improvizace. Takže místo shora uvedeného programu může být všechno taky úplně jinak. A vo tom to je. 
___________________________________________________________________________________________________________________________________

Odkazy:
Každej je tak šikovnej, že bratra Googla sám zvládá. Takže jen pár odkazů, které mi přišly zajímavé:
https://www.caucasus-trekking.com/  Super odkaz sice v angličtině, ale pokud si do prohlížeče nainstaluješ překladač ...

 
počítadlo.abz.cz
Copyright 2022. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky